تفاوت ترمز کاسه ای با دیسکی

تفاوت ترمز کاسه ای با دیسکی

تفاوت ترمز کاسه ای با دیسکی

ترمز یکی از بخش‌ های بسیار مهم و حیاتی در موتور خودرو است. کنترل اصلی خودرو تحت نظارت سیستم ترمز است و اگر این سیستم به‌ خوبی کار نکند یا زمانی از کار بیفتد، نتایج این اتفاق بسیار خطرساز و غیرقابل کنترل خواهد بود؛ برای همین لازم است هر راننده یا صاحب خودرویی با عملکرد سیستم ترمز خودرو به‌ خصوص سیستم‌ های دیسک ترمز و ترمزهای کاسه‌ ای آشنا باشد و تفاوت‌ های بین این دو را بداند.


ترمز دیسکی چیست؟ ترمز کاسه ای چیست؟

قبل از شروع بحث در مورد تفاوت‌ های این دو ترمز بهتر است با عملکرد و اجزای هردوی آنها آشنا شوید. ترمز‌های دیسکی در اصل یک صفحه نازک آهنی است که بین چرخ و بلبرینگ ماشین قرار می‌ گیرد. مکانیزم این ترمز از دو مجموعه اصلی دیسک ترمز و کالیپر ترمز تشکیل شده است.

دیسک ترمز جزء قطعات متحرک چرخ است و همزمان با رینگ و لاستیک خودرو می‌ چرخد. کارخانه‌ ها و برند های تولیدکننده خودرو از سال ۱۹۹۹ میلادی به بعد تصمیم گرفتند روی هر چهار چرخ خودرو یک دیسک ترمز قرار دهند تا کنترل چرخ‌ ها بیشتر شود. قبل از این فقط  در چرخ عقب خودروها از دیسک ترمز استفاده می‌ شد.

ترمزهای کاسه‌ ای یکی از قدیم‌ ترین سیستم‌ هایی است که روی چرخ و سیستم ترمز خودروها استفاده می‌ شده است اما امروز کارکرد و استفاده از این سیستم مثل گذشته نیست و در کم‌ تر خودرویی از سیستم کاسه‌ ای استفاده می‌ شود. ترمزهای کاسه‌ ای از چدن ساخته شده‌ اند و به‎‌خاطر شکل کاسه‌ ای مانندی که دارند به آنها کاسه ترمز می‌ گویند. ترمز‌های کاسه‎‌ای به‌ شکلی طراحی شده‌ که تمام قطعات ترمز در کاسه‌ (درام) ترمز قرار می‌ گیرد. این

بین ترمز دیسکی و ترمز کاسه ای چه تفاوت‌ هایی وجود دارد؟

همان‌ طور که گفتیم امروز استفاده از ترمزهای کاسه‌ ای به‌ اندازه ‎‌ی گذشته نیست و صنعت خودروسازی بیشتر به سمت ترمزهای دیسکی رفته است اما این به معنی حذف کامل سیستم کاسه ترمز نیست. هنوز هم ترمزهای کاسه‌ ای در بعضی از خودروها، به‌ خصوص خودروهای پرمصرفی مثل پرایدهای مدل قدیم استفاده می‌ شوند.

تفاوت عملکرد

فشار دادن پدال ترمز در خودروهایی که سیستم ترمز دیسکی در آنها وجود دارد باعث پرشدن کالیپر می‌ شود و پیستون فلزی داخل کالیپر فشار مضاعفی پشت هر لنت نزدیک روتور وارد می‌ کند. فشار تولیدشده اصطکاک ایجاد کرده و به‌ سرعت از میزان چرخش روتور کم می‌ کند. این عملکرد در نهایت توقف چرخ‎‌ها و خودرو را به‌ دنبال دارد.

اما ترمزهای کاسه‌ ای با فشار دادن دو کفشکی که درون درام قرار دارد منجر به توقف چرخ‌ ها می‌ شود. راننده با فشار پدال ترمز از نیروی هیدرولیکی و گریز از مرکز استفاده می‎کند تا این دو کفشک به‌ دیواره‎‌ی داخلی درام فشار و اصطکاک وارد کنند. این فشار و اصطکاک وارد شده درنهایت سرعت درام و چرخ‌ ها را کم می‌ کند و باعث توقف کامل خودرو می‌ شود.

تفاوت راندمان کاری

طراحی ترمزهای دیسکی باعث شده که قدرت بازدارندگی بیشتری نسبت به ترمزهای کاسه‌ ای داشته باشند همچنین توانایی خنک‌ کنندگی بهتر این سیستم‌ ها نسبت به ترمز کاسه ای راندمان آنها را بالاتر بده است. اگر چه ترمز‌های دیسکی را بدون نیاز به باز کردن چرخ می‌ توان بررسی و کنترل کرد اما تعویض لنت ترمزهای کاسه‌ ای هم بسیار آسان و سریع است و در کمترین زمان ممکن انجام می‌ شود.

تفاوت و مزیت دیگری که ترمزهای دیسکی نسبت به ترمزهای کاسه‌ای دارند سرعت و انتقال حس بهتر و بیشتر به‌راننده در زمان فشردن ترمز است؛ درواقع وقتی شما راننده‌ ی یک خودرویی باشید که سیستم ترمز دیسکی روی چرخ‌ های آن سوار است به‌ هنگام ترمز گرفتن با فشار و نیروی کمتری ترمز را فشار خواهید داد و کمترین اشاره و فشاری روی ترمز باعث توقف و کنترل کامل خودرو می‌ شود.

تفاوت در نوع استفاده و کاربری

ترمزهای دیسکی برای هر چهار چرخ خودرو کاربرد دارند اما در چرخ‌های جلوی خودرو به‌ خاطر شتاب و سرعت بیشتری که دارند از سیستم ترمز دیسکی استفاده می‌ شود. چرخ‌ های عقب بعضی خودروها ممکن است از سیستم ترمزهای کاسه‌ای استفاده کنند. ترمزهای دیسکی به‌ طور معمول برای چرخ‌ های جلوی خودرو کاربرد دارد و تعداد کمی از خودروها هر چهار چرخ آن از سیستم دیسکی استفاده می‌ کنند.


سخن پایانی

در این مقاله با تفاوت ترمز کاسه ای با دیسکی آشنا شدیم. با انتها رسیدن این مطلب ، شما کاربران عزیز می توانید برای مشاهده و خواندن بیشتر مقالات در این زمینه به صفحه مقالات مراجعه کنید و اطلاعات خود در مورد خودرو و تجهیزات آن را بالا ببرید.
لطفا اگر نظر یا نکته ای دارید ، در بخش نظرات ثبت کنید.
alisaeed
ارسال دیدگاه